If-Koubou

De ce este PC-ul meu de a face un zgomot de clic?

De ce este PC-ul meu de a face un zgomot de clic? (Cum să)

Dacă auziți o aplecare distinctă sau o atingere venită de pe PC, probabil merită investigată. Să aruncăm o privire la unele probleme care pot determina PC-ul dvs. să facă un zgomot de clic.

PC-urile fac multe sunete. Unele dintre ele - cum ar fi zgomotul unei unități optice care se rotește sau cocoșă de pe o bobină - sunt destul de normale. Altele, cum ar fi spargerea sau scoaterea sunetelor de la difuzoare, sunt frustrant, dar nu neapărat ceva de îngrijorat. Dar dacă PC-ul dvs. face un clic clar sau un zgomot, puteți avea o problemă care trebuie rezolvată. Majoritatea pieselor mobile ale unui PC au ceva de-a face cu ventilatoare, unități de disc, unități de CD-uri, așa ceva. Clicurile de zgomot vin adesea când una dintre părți este blocată sau chiar eșuează. Deci, să aruncăm o privire la unele dintre problemele care provoacă acest sunet.

Un hard disk defect

Un clic mic cu volum mic este de așteptat de la majoritatea unităților de hard disk. În interiorul carcasei metalice, un hard disk arată foarte mult ca un jucător de înaltă tehnologie. Acest lucru se datorează faptului că are unele din elementele de proiectare - un disc "platter" în care informația este stocată și un braț mobil de acționare care poate citi și scrie date, la fel ca acul, redă muzică dintr-o înregistrare veche. Un hard disk care funcționează pe deplin funcționează va face un zgomot moale sau zgomotos de pe discul de rotație și mai multe zgomote sonore, deoarece bratul de acționare se mișcă rapid înainte și înapoi.

Ce ești tu?nu facedoriți să auziți este un zgomot puternic "snap" sau "clic". Acest lucru indică, de obicei, un fel de defecțiune mecanică fie cu discul, fie cu brațul, ceea ce ar putea însemna că hard disk-ul dvs. are probleme. Dacă puteți să încărcați sistemul de operare, creați copii de rezervă imediat, deoarece este posibil ca unitatea să nu reușească în orice moment. Va trebui să obțineți imediat un înlocuitor. Majoritatea dispozitivelor utilizează de asemenea o formă de auto-monitorizare numită S.M.A.R.T. (Tehnologie de auto-monitorizare, analiză și raportare), deci merită să verificați și să vedeți dacă discul dvs. consideră că nu reușește.

Notă: dacă calculatorul dvs. utilizează o unitate SSD (Solid State Drive - SSD), un tip de spațiu de stocare flash care nu conține componente în mișcare, este sigur să presupunem că zgomotele de clic nu vin din spațiul de stocare.

Un disc CD sau DVD defect

Din punct de vedere mecanic, unitatea optică din computer este similară unităților hard disk descrise mai sus - singura diferență este că puteți să eliminați și să înlocuiți mediul de stocare. Deoarece unitățile optice utilizează de asemenea un disc de rotire și un braț mișcat cu un obiectiv cu laser, acesta va face unele dintre aceleași zgomote de zgomot și de atingere când citește sau scrie date. Un sunet cu zgomot puternic înseamnă de obicei că fie unitatea încearcă să citească datele de pe un disc defect, fie una din piesele mobile cum ar fi micul motor electric sau piesa laser este defectă.

Din fericire, o unitate CD defectă nu este o soluție imediată ", faceți copii de siguranță ale datelor acum"problemă ca un hard disk defect. Dacă nu aveți date cruciale pe care trebuie să le accesați pe un CD sau pe un DVD, PC-ul dvs. poate obține fără amendă. Dacă doriți să o remediați, unitățile interne de înlocuire sunt ușor accesibile și ușor de instalat (asigurați-vă că obțineți o unitate IDE sau SATA care se potrivește cu conexiunea de pe placa de bază). Chiar și unele laptopuri au unități de disc modulare care pot fi înlocuite. Dacă preferați să nu vă deschideți cazul PC-ului, există o mulțime de unități de disc externe USB pe care să le alegeți.

Un ventilator blocat de răcire

Cele mai multe computere desktop au un fel de răcire activă - un sistem de ventilatoare mici care trage aerul în carcasă pentru a răci componentele și a elimina aerul fierbinte din carcasă. Uneori, cablarea internă a unui PC (în special un desktop) poate trage sau înfunda pe unul dintre fani, creând un zgomot "robinet" sau "zgâriet". Acest lucru se întâmplă de multe ori atunci când componentele interne au fost jostled puțin, după cum PC-ul a fost mutat dintr-o cameră în alta.

Acesta este un remediu ușor: opriți computerul, scoateți carcasa sau accesați ușa și verificați dacă există cabluri de alimentare sau de date care se află în imediata apropiere a unui ventilator de răcire. Asigurați-vă că și verificați fanii de pe CPU (blocul mare din centrul plăcii de bază) și de placa grafică. Probabil că nu va trebui să deconectați nimic sau să mutați-l prea departe, dar dacă doriți o soluție mai permanentă, puteți face un mic cablu de organizare pentru a vă asigura că intervalele PC-ului sunt frumoase și ordonate.

Clicurile de zgomot pot veni de asemenea de la fani care mor sau care sunt doar guma cu praf. În timp ce cazul este oprit, continuați și porniți calculatorul. Priviți - dar nu atingeți - componentele interne. Dacă vedeți fanii care nu se rotesc corect, va trebui să rezolvați problema. Este posibil să puteți curăța un ventilator. Opriți calculatorul și scoateți ventilatorul. Îndepărtați toată praful și orice altceva este guma de ventilator folosind un tampon de bumbac și un alcool izopropilic (dacă există o mulțime, puteți sufla cu aer comprimat mai întâi). Când ați terminat, puteți, de asemenea, să-l pulverizați ușor cu un mic agent de curățare a contactelor. Chestia aia este proiectată pentru curățarea plăcilor de circuite, a butoanelor de control și a unor astfel de lucruri. De asemenea, funcționează excelent pentru fani. Se usucă rapid și nu lasă urme în urmă. Dați ventilatorului câteva minute să se usuce, puneți-l înapoi în PC și vedeți dacă funcționează mai bine.

Desigur, fanii sunt, de asemenea, destul de ieftin să înlocuiască, astfel încât s-ar putea doar doriți să mergeți în acest fel.

Difuzoare sau monitoare

Un "clic" sau două sonoră care vine direct de la difuzoarele computerului când îl porniți sau opriți nu este neobișnuit - asta este doar un pic de descărcare electrică pe conexiunea analogică. De asemenea, nu este neobișnuit ca panoul LCD de pe un monitor să facă un clic sonor pe măsură ce se aprinde sau dezactivează (și era practic universal pe vechile monitoare "tub" CRT).Dacă auziți un zgomot mai accentuat, ceva poate fi în neregulă cu oricare dintre componente. Asigurați-vă că verificați articolul nostru despre diagnosticarea zgomotelor ciudate ale vorbitorilor pentru mai multe informații.

Probleme de putere

Dacă PC-ul face un sunet de clicuri chiar înainte de a se opri singur, este posibil să aveți o problemă cu sursa de alimentare sau cabluri. Acest "clic" cu voce tare chiar înainte de o oprire este un sunet de putere și toate componentele se opresc imediat. Există o mulțime de moduri diferite în care se poate întâmpla acest lucru, dar, de obicei, aceasta se reduce la o problemă fie cu sursa de alimentare, fie cu placa de bază.

Verificați șinele de alimentare (cablurile de la sursa de alimentare la orice componentă pe care o alimentează) pentru a vă asigura că fiecare componentă are o conexiune securizată la sursa de alimentare: șina principală pe placa de bază, șina secundară la CPU, SATA sau 4 - conectați cablurile molex la unitățile de hard disk și unitatea de disc și o altă cale ferată la placa grafică (dacă aveți una). Dacă totul pare să fie în ordine și PC-ul dvs. se închide în continuare la întâmplare, probabil că aveți nevoie fie de o sursă de alimentare nouă, fie de placa de bază. Primul este un remediu destul de simplu (dacă este obositor), dar înlocuirea plăcii de bază înseamnă aproape reconstruirea PC-ului de la zero ... și ar putea fi mai puține probleme să cumpărați pur și simplu unul nou.

Image Credit: William Warby / Flickr, William Warby / Flickr, Shal Farley / Flickr, Shawn Nystrand / Flickr, Lalneema / Flickr, William Hook / Flickr