If-Koubou

De ce vizionarea DVD-urilor pe Linux este ilegală în SUA

De ce vizionarea DVD-urilor pe Linux este ilegală în SUA (Cum să)

Digital Millennium Copyright Act (DMCA) face deblocarea telefoanelor mobile, riparea DVD-urilor, eliminarea DRM-urilor eBook și a jailbreaking tabletelor ilegale în SUA. Cu toate acestea, există o altă surpriză: vizionarea unui DVD pe Linux este de asemenea ilegală.

Acesta este motivul pentru care Ubuntu și alte distribuții Linux nu includ suportul DVD out-of-the-box, forțându-vă să executați o comandă care să descarce și să instaleze libdvdcss din altă parte - nu în depozitele de software ale distribuției Linux sau să se confrunte cu probleme.

Dacă sunteți un american care a vizionat un DVD pe Linux, există o șansă bună ca DMCA să te facă criminal.

Credit de imagine: Victor pe Flickr

Ce spune DMCA

Legea Digital Millennium Copyright Act a intrat în vigoare în 1998 în SUA. Este o lege privind drepturile de autor care include măsuri anti-eludare. În esență, este ilegal să se eludeze "măsurile tehnologice de protecție", inclusiv blocarea telefonului mobil și protecția împotriva instalării de software neaprobat pe tablete precum iPad-ul Apple și Microsoft Surface RT (jailbreaking).

Măsurile de protecție tehnologică se regăsesc și în cărțile electronice, prin urmare ruperea DRM-ului pe o carte electronică pentru ao citi pe un alt eReader este și o crimă tehnică. (Nu toate cărțile electronice trebuie să conțină DRM, totuși. Cartea noastră electronică nu are DRM, deși este publicată prin Amazon.)

Puteți găsi mai multe informații despre DMCA și măsurile sale anti-eludare pe site-ul Chilling Effects.

DVD-urile video sunt criptate

Redarea unui DVD video comercial este, în mod normal, la fel de simplă ca plasarea acestuia într-un DVD player sau în unitatea DVD a unui computer. Dacă este un computer, software-ul corespunzător pornește și începe să-l joace automat. Într-o epocă a cărților electronice și a altor tipuri de fișiere care nu pot fi redate pe toate componentele hardware, DVD-urile reprezintă o modalitate convenabilă de a viziona filme fără restricții.

Asta simte cel puțin. Cu toate acestea, cele mai multe DVD-uri comerciale video sunt criptate folosind sistemul de scramble de conținut (CSS). Dacă doriți să produceți propriul DVD player, va trebui să acordați licență CSS de la Asociația de copiere DVD Copy (DVD CCA). În cadrul acestei scheme de licențiere, trebuie să implementați și alte funcții de protecție împotriva copierii, cum ar fi sistemul de coduri regionale care împiedică redarea DVD-urilor achiziționate într-o parte a lumii pe DVD playerele achiziționate în altă parte.

Credit de imagine: BY-YOUR-⌘ pe Flickr

DVD-urile video de acasă nu utilizează criptarea CSS și pot fi redate în mod normal.

DeCSS

În 1999, nu a existat nicio modalitate de a juca DVD-uri pe sistemul de operare Linux. În timp ce playerele DVD încorporate în calculatoare au venit cu software licențiat pentru redarea DVD-urilor pentru Windows, acestea nu au funcționat pe Linux. Un programator norvegian, numit Jon Lech Johansen, a creat DeCSS prin inginerie inversă, un player DVD protejat prost. DeCSS a fost capabil să decodeze criptarea CSS, permițând software-ului fără licență să acceseze datele de pe un DVD video DVD. Înainte de DeCSS, utilizatorii de Linux nu aveau capacitatea de a viziona DVD-uri video pe Linux.

Ca răspuns, casa lui a fost percheziționată de poliția norvegiană în 2000, iar DVD CCA a încercat să-l acuze în temeiul Codului penal norvegian. El a fost în cele din urmă achitat, dar procesul instanței a durat câțiva ani.

libdvdcss

Mașinile moderne Linux nu utilizează DeCSS. Cu toate acestea, prin examinarea codului DeCSS, oamenii au dat seama că CSS era vulnerabil la un atac brutal. CSS utilizează criptarea pe 40 de biți și nu utilizează toate cheile posibile, deci este un tip extrem de slab de criptare. Un computer modern poate rupe criptarea CSS a DVD-ului printr-o forță brută - adică prin încercarea tuturor cheilor posibile și a celor care funcționează - în doar câteva secunde.

Aceasta este ceea ce face libdvdcss. Cu libdvdcss instalat pe Linux, după ce introduceți un DVD în unitatea DVD a computerului, calculatorul va forța criptarea în câteva secunde. Poate arata ca DVD-ul se deschide doar in VLC, dar computerul tau creeaza cheia de criptare in fundal pentru ao face vizibila.

Dacă nu aveți instalat libdvdcss, DVD-urile nu vor fi redate deloc.

Statut juridic

Spre deosebire de DeCSS, nu au existat niciun fel de provocări legale împotriva libdvdcss în special, deși pare să fie ilegal în conformitate cu DMCA.

Hotărârile judecătorești din SUA au afirmat că ruperea criptării CSS este o încălcare a DMCA. RealNetworks a produs odată RealDVD, o aplicație care permitea utilizatorilor să copieze propriile DVD-uri și să creeze copii digitale, în special prin ruperea lor, deoarece oamenii rup CD-uri audio.

DVD-ul CCA a susținut că, deși Real a licențiat suportul de criptare CSS de la ei, aceasta a fost o încălcare a acordului lor și o încălcare a DMCA. Instanțele au decis că Real a încălcat măsurile anti-eludare ale DMCA. Alte aplicații de decupare a DVD-urilor, cum ar fi cele mai populare frâne de mână, sunt, de asemenea, ilegale în conformitate cu DMCA, deși sunt disponibile pe Internet.

Deși DMCA are un proces de scutiri - de aceea este legal să jailbreak un telefon (dar nu un comprimat) - nu a fost acordată nici o scutire pentru vizionarea DVD-urilor pe Linux. Guvernul continuă să considere acest lucru ilegal, așa cum consideră că riparea DVD-urilor pe computerul dvs. este ilegală.

Actualizare: Începând cu luna ianuarie, nu este legal să deblocați telefonul fără permisiunea transportatorului pe care l-ați cumpărat, presupunând că l-au blocat în primul rând. Puteți cumpăra un telefon deblocat, desigur, dar asta va costa mai mult.

De fapt, Linux are câteva playere DVD licențiate

A fost odată adevărat că utilizatorii Linux au trebuit să devină criminali pentru a viziona DVD-uri comerciale video (cel puțin în SUA). Cu toate acestea, acum sunt disponibile licențe pentru DVD playere pentru Linux.

De exemplu, Centrul de Software al Ubuntu oferă licențiatul DVD Player Fluendo.Acest DVD player vă va costa 25 $, deși probabil ați plătit deja pentru software licențiat de redare DVD care vine în primul rând cu unitatea DVD a calculatorului dumneavoastră. Dacă ați achiziționat DVD playerul Cyberlink licențiat, care a fost anterior singura opțiune legală pentru vizionarea DVD-urilor pe Linux în SUA, probabil că trebuie să cumpărați DVD Player Fluendo pentru a reda DVD-uri pe versiunile moderne ale Ubuntu.

În practică, majoritatea utilizatorilor Linux vor face Google o soluție pentru a viziona DVD-uri pe Linux și pentru a instala libdvdcss, care este gratuit și le permite să vizioneze DVD-uri în VLC și alte playere media pe care le folosesc deja.

Nu suntem avocați aici și cu siguranță nu știm dacă acest lucru se va ridica în instanță, așa cum nu este clar dacă instanțele ar susține o urmărire penală împotriva cuiva pentru deblocarea unui telefon mobil sau jailbreaking unui iPad. Cu toate acestea, spune DMCA.

Legi la fel de răi ca aceasta nu se limitează doar la SUA - alte țări pot avea legi similare. De exemplu, Canada are acum o lege care face ca "ruperea unei încuietori digitale" să fie ilegală, ceea ce ar face, de asemenea, acest lucru ilegal în Canada.