If-Koubou

De ce ar trebui să efectuați instalări curate, nu actualizări

De ce ar trebui să efectuați instalări curate, nu actualizări (Cum să)

Indiferent dacă instalați cea mai recentă versiune de Windows sau faceți upgrade la distribuția Linux, cei mai mulți geeks sunt de acord că probabil ar trebui să efectuați o instalare curată în loc să vă încercați norocul cu un upgrade.

Noile versiuni ale sistemelor de operare doresc să reducă durerea de îmbunătățire și să vă ofere să vă aduceți fișierele, setările și programele vechi împreună cu dvs. printr-un upgrade, dar acest lucru poate provoca adesea probleme.

Upgrade versus Clean instalează pe Windows

Pentru un utilizator mai puțin experimentat, o actualizare pare a fi cel mai bun tip de instalare. Dacă doriți să instalați Windows 8 pe un PC cu Windows 7 deja pe acesta, puteți efectua o instalare de upgrade pentru a aduce multe dintre programele, setările și fișierele dvs. cu dvs., mai degrabă decât să reinstalați programele, să modificați setările computerului și să copiați fișierele dvs. când ați terminat.

În mod teoretic, un upgrade vă va economisi timp, deoarece puteți să omiteți mai mult din lucrarea de setare după aceea. În practică, actualizările au adesea provocat probleme. Când efectuați o instalare curată, primiți o copie proaspătă de Windows fără nici o aglomerație. Când actualizați, Windows trebuie să încerce să vă aducă programele și setările cu dvs. Nu veți ajunge la o copie curată a Windows - veți termina cu cea mai recentă versiune de Windows, cu vechile programe și setări copiate. Fișierele pe care nu le-ați utilizat ani de zile, înregistrările de registru create de programele dezinstalate de mult timp și alte junk-uri vor rămâne pe copia dvs. proaspătă de Windows. Este posibil ca unele aplicații să nu fie compatibile și pot fi dezinstalate în timpul procesului de actualizare sau pot să nu funcționeze ulterior - oricum, va trebui să reinstalați unele lucruri.

Unele valori de referință au constatat că instalările de upgrade funcționează mai lent decât instalările curate, ceea ce nu este surprinzător. O instalare de upgrade poate avea programe bloatware vechi și pornire în fundal.

Nu încurajăm să rulați un registru mai curat și utilizatorii inteligenți nu ar trebui să reinstaleze Windows în mod regulat. Cu toate acestea, atunci când treceți la un sistem de operare nou, este timpul ideal pentru a începe lucrurile pe piciorul drept cu un nou sistem de operare.

Cum se curata instalarea Windows

Pentru a efectua o instalare curată a Windows, nu selectați opțiunea Upgrade când instalați Windows. Selectează Personalizat: instalați numai Windows (avansat) și selectați hard diskul la care doriți să instalați Windows. Puteți efectua chiar și o instalare curată cu o licență de upgrade. Licența de upgrade necesită doar ca computerul dvs. să aibă deja o licență valabilă pentru o versiune anterioară de Windows; nu este necesar să efectuați o instalare de upgrade.

Asigurați-vă că aveți copii de siguranță ale tuturor fișierelor importante înainte de a efectua o instalare curată, deoarece o instalare curată va șterge partiția de sistem.

Probleme specifice pentru Linux

Instalările curate sunt, de asemenea, utile în distribuțiile Linux. Vom face referire mai ales la Ubuntu, deoarece aceasta este distribuția cea mai populară, dar o mare parte din aceasta se aplică și altor distribuții, cum ar fi Fedora.

Mark Shuttleworth, care a creat Ubuntu, a scris recent că "actualizarea este posibilă, dar pentru a menține sistemul curat pe mai multe upgrade-uri succesive necesită un nivel de abilitate neobișnuit de înalt cu APT".

Cu alte cuvinte, pot apărea și probleme atunci când actualizați distribuția Linux. O nouă versiune a Ubuntu poate că a abandonat un anumit pachet din sistemul implicit, deoarece oferă funcționalități duplicate, dar astfel de pachete nu vor fi eliminate neapărat din sistemul dvs. în timpul unui upgrade. Dacă aveți instalate pachete de repozitori de la terți, acestea vă pot împiedica să faceți upgrade. Pot apărea diverse probleme de dependență de pachete și este posibil ca setările vechi de configurare să nu fie suprascrise corespunzător cu setările implicite noi dacă le-ați personalizat.

La fel cum fișierele, setările și programele vechi pot persista pe o mașină Windows, același lucru se poate întâmpla și atunci când actualizați distribuția Linux.

Nu există nicio îndoială că procesul de actualizare al Ubuntu funcționează mult mai bine decât procesul de upgrade oferit de mai multe distribuții mai vechi Linux, dar nu este nici pe departe perfect, după cum spune însuși Mark Shuttleworth.

Cum se curata instalarea unei distributii Linux

Când vedeți o notificare de actualizare, nu trebuie să faceți upgrade la cea mai recentă versiune a Ubuntu cu ajutorul built-in-ului. Puteți descărca programul de instalare Ubuntu de pe site-ul Ubuntu și îl puteți arde pe un disc (sau pune-l pe o unitate USB) înainte de a instala noua versiune a Ubuntu peste versiunea anterioară a Ubuntu.

Ca și în cazul Windows, ar trebui să vă asigurați că aveți copii de rezervă ale fișierelor importante înainte de a instala noua distribuție Linux peste distribuția Linux anterioară.

Regulile versiunii anterioare

Rețineți că, în general, puteți doar să faceți upgrade de la versiunea anterioară a unui sistem de operare. De exemplu, puteți face upgrade la Windows 8 din Windows 7, dar nu din Windows XP. De asemenea, puteți face upgrade la Ubuntu 12.10 de la Ubuntu 12.04, dar nu Ubuntu 11.10 - deși ați putea să faceți upgrade la 11.10 la 12.04 și apoi să îl actualizați la 12.10, dacă ați simțit că trăiți periculos.

Actualizarea este tentantă, iar instalările de actualizare devin din ce în ce mai fiabile cu fiecare nouă versiune a versiunii sistemului de operare. Cu toate acestea, instalările curate sunt încă calea de urmat dacă doriți un sistem proaspăt fără a fi confundat cu versiunile anterioare ale sistemului dvs. de operare. O nouă versiune de sistem de operare este o scuză bună pentru a începe proaspăt cu un sistem de operare curat, oricum.