If-Koubou

Da, este bine să închideți computerul cu butonul de alimentare

Da, este bine să închideți computerul cu butonul de alimentare (Cum să)

Mulți utilizatori de computere au fost instruiți să nu dezactiveze PC-urile lor prin apăsarea butonului de alimentare de pe carcasa PC-ului lor. Acest lucru a cauzat probleme în mileniul precedent, dar acum este perfect sigur să închideți cu butonul de alimentare.

Acest lucru este util în special în Windows 8, unde nu există niciun buton de alimentare evident dacă nu știți să căutați în bara de farmec sau în meniul ascuns Windows Key + X. Dar există un buton de alimentare - și este în cazul PC-ului tău.

De ce calculatoarele vechi nu au putut face acest lucru

Dacă ați folosit vreodată Windows 95 pe un computer vechi, probabil că vă veți aminti cum a trebuit să opriți calculatorul. Ați deschis meniul Start, ați dat click pe Shut Down și ați așteptat cu răbdare ca computerul să termine ceea ce făcea. Când era gata să închideți, ați vedea mesajul "Acum este sigur să opriți calculatorul" de pe ecran și ați apăsa butonul de alimentare pentru a îl opri.

Butonul de alimentare nu era foarte inteligent în acele zile. Când l-ați apăsat, acesta a tăiat imediat alimentarea hardware-ului computerului. Așa cum nu ați scutura cablul de alimentare al unui computer de birou din priză în timp ce acesta funcționa astăzi, nu ați apăsa butonul de alimentare pentru a opri atunci. O întrerupere bruscă a energiei înseamnă că computerul nu va putea să se oprească curat. Este posibil să pierdeți de lucru și sistemul de fișiere ar putea fi corupt. Dacă ați făcut acest lucru pe Windows 95, calculatorul dvs. ar trebui să ruleze ScanDisk când l-ați încărcat înapoi, încercând să reparați toate pagubele cauzate de oprire.

Când ați făcut clic pe Închideți mai întâi Windows, Windows a încheiat tot ceea ce face, închizând toate programele deschise și salvând toate datele pe disc. Computerul dvs. nu a făcut deloc nimic când mesajul a apărut pe ecranul dvs., așa că era sigur să renunți la el.

De ce noile calculatoare se pot opri în siguranță

Calculatoarele vechi au folosit o soluție destul de scăzută. În loc să tăiați brusc alimentarea la calculator, de ce nu a putut butonul de alimentare să trimită un semnal către sistemul de operare al computerului spunând "Hei, este timpul să închideți, să terminați ceea ce faceți" și să lăsați computerul să se oprească inteligent? Și când ați închis sistemul de operare, de ce a trebuit să stați la calculator și să așteptați să apăsați butonul de alimentare după ce totul a fost făcut? De ce nu a putut sistemul de operare să spună computerului "acum este sigur să închideți, să opriți alimentarea"?

Aceste întrebări au fost rezolvate de standardul Advanced Configuration and Interface Power (ACPI), pe care noile computere le-au utilizat mai mult de un deceniu. Când apăsați butonul de alimentare de pe carcasa computerului, acesta nu taie brusc alimentarea - trimite un semnal către sistemul de operare și îi spune să se oprească. Sistemul de operare poate înțelege, de asemenea, mai multe tipuri de semnale ACPI, care este modul în care unele laptop-uri pot avea butoane separate de alimentare și de somn. Și când faceți clic pe Shut Down în Windows, acesta utilizează ACPI pentru a trimite un semnal hardware-ului computerului, spunându-i să taie puterea, astfel încât să nu fie nevoie să apăsați manual butonul de alimentare.

Cu alte cuvinte, butonul de alimentare al computerului dvs. este suficient de inteligent pentru a face ceea ce trebuie. Puteți să apăsați butonul de alimentare al casetei dvs. pentru al opri. Rețineți că acest buton de alimentare poate fi configurat să facă diferite lucruri, astfel încât să puteți opri computerul, să nu mai dormiți sau să îl hibernați când apăsați butonul de alimentare.

Windows 98 a introdus suport pentru ACPI, dar necesită hardware adecvat. Dacă instalați o versiune modernă de Windows pe hardware mai vechi, veți vedea tot mesajul "Este acum sigur de a opri computerul" și trebuie să apăsați manual butonul de alimentare.

Ținerea apăsată a butonului de alimentare continuă să taie alimentarea calculatorului

Butonul de alimentare al computerului dvs. este inteligent, dar acest lucru poate fi o problemă în anumite situații. De exemplu, dacă Windows este înghețat și apăsați butonul de alimentare, computerul va trimite semnalul ACPI corespunzător la Windows, dar Windows nu va putea răspunde. Calculatorul dvs. va rămâne înghețat și nu va fi oprit.

Din acest motiv, există o modalitate de a tăia cu forța puterea calculatorului în cazul în care ați întâmpinat vreodată o problemă. Apăsați doar butonul de alimentare și țineți-l apăsat. După câteva secunde, puterea va fi tăiată în computer și se va opri brusc. Aceasta este în mod normal o idee proastă, deoarece poate duce la pierderi de date, coruperea sistemului de fișiere și alte probleme. Cu toate acestea, dacă computerul este înghețat și butonul de alimentare nu funcționează, este o problemă de siguranță pe care o aveți la dispoziție. Acest lucru vă permite să porniți notebook-urile de ciclu electric atunci când nu puteți scoate acumulatorul.

Cum să alegeți ce se întâmplă când apăsați butonul de alimentare

Windows și alte sisteme de operare vă permit să personalizați ceea ce se întâmplă atunci când apăsați pe butonul de alimentare de pe computer. Dacă doriți întotdeauna să închideți computerul, puteți face acest lucru - sau ați putea oricând să vă conectați computerul la modul hibernare când apăsați butonul de alimentare. Alegerea este de până la tine.

Pentru a personaliza acest lucru în Windows, deschideți Panoul de control, faceți clic pe Hardware și sunet și faceți clic pe Modificați ce fac butoanele de alimentare în Opțiuni de alimentare.

Alegeți opțiunile din listele de aici. Puteți alege opțiuni separate atunci când computerul este conectat sau funcționează pe baterie. Dacă doriți, puteți seta computerul să nu facă nimic când apăsați butonul de alimentare, dezactivând în mod eficient butonul de alimentare. Dacă aveți un laptop, veți putea, de asemenea, să controlați ce se întâmplă atunci când închideți capacul - închiderea capacului trimite de asemenea un semnal ACPI, astfel încât computerul să poată dormi automat când închideți capacul.

Rețineți că acest lucru nu va funcționa pe vreun hardware antic pe care îl întâlniți. Dacă dezactivați un calculator de afaceri extrem de străvechi apăsând butonul de pornire, cineva va fi probabil nefericit cu dvs.

Image Credit: Arria Belli pe Flickr, Jérôme Coppée pe Flickr